0 yorum  |  Yorum Yap
Marka: Hidsilver
Ürün Kodu: DTFTŞNITNYLM5002
Stok Durumu: Out Of Stock
0,00TL

Turkuaz Taşı (Firuze) Nedir?

Turkuaz Taşı İngilizce yazılışı ile Turquoise ve diğer bilinen adıyla Firuze Taşı, eski dönemlerde Türkler tarafından savaş malzemelerinde kullanıldığı için Türk Taşı olarak ta bilinir. Turkuaz taşının geçmişi aslında binlerce yıl öncesine,  Antik Mısır dönemine kadar uzanır. Ayrıca Antik Yunan kaynaklarında ve Aztekler döneminde de kullanılmıştır. Her daim şans ve uğur getirdiğine, nazardan koruduğuna inanılan bir taş olmuştur. Turkuaz taşı tarih boyunca mücevher yapımında, mekanlarda süs eşyaları olarak, şans getirmesi amacıyla savaş malzemeleri işlemelerinde ve daha birçok alanda kendine yer bulmuştur.

Turkuaz Taşı (Firuze) Özellikleri

Turkuaz, Fosfat Mineralleri grubundandır. Bünyesinde Fosfat, Bakır ve Alüminyum bulunur. Turkuaz taşı (Firuze) saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıdadır. Gök mavisinden turkuaz mavisine, yeşil mavi ve mavi gri renklerde mavinin en güzel renklerinde bulunabilir. En kaliteli firuze taşı, içinde damar veya çizgi olmayan gök mavisi renklilerdir ancak içerisinde altın renkli birkaç nokta yada damarlar bulunduran firuzeler de oldukça güzeller ve çok fazla tercih ediliyorlar. Sertlik derecesi 5-6 arası olduğu için rahatlıkla takı ve mücevher yapımında kullanılabilen bir taştır. Turkuaz taşının çıkarıldığı başlıca yerler Amerika, israil, Meksika, Tibet, Şili, Avustralya, İran, Afganistan’dır.

Çok kıymetli ve etki bakımından da oldukça kuvvetli olan Turkuaz maalesef günümüzde hak ettiği değeri göremiyor. Bunun sebebi ise piyasada çokça sahte turkuaz taşı bulunmasıdır. Her turkuaz renkli taş Turkuaz yani Firuze değildir. Sahteleri o kadar gelişmiş durumdaki uzmanlar bile bazen gerçek Turkuazları sunilerinden ayırt etmekte zorlanıyorlar. Turkuaz taşı çok değerli ve pahalı bir taştır bu yüzden piyasada sahtesi çok fazladır. Genellikle Havlit Taşı laboratuvar ortamında boyanarak Turkuaz diye satışa sunulmaktadır.

Turkuazın nazara karşı koruduğuna inanılmaktadır. Takı olarak bayanların en fazla kullandığı taşlar arasındadır. Özellikle kemer tokası olarak kullanıldığında sindirim sistemine faydalıdır. Turkuaz gümüş ile kullanıldığında dengeyi arttırır. Turkuaz taşı aynı zamanda barışı simgeler.

Firuze gök mavisi ile yeşil renk arasındaki bütün renk tonlarında olabilir. Turkuaz taşına yeşil rengi veren içerisindeki demir yada krom iken,  mavi rengini veren bünyesindeki bakırdır. Her ikisi birleştiğinde ise harika turkuaz renge sahip olur.

Bazılarında altın rengi damara rastlanmaktadır. Kullanan kişiye dinginlik ve huzur verir, kaygıları yok eder. Turkuaz aynı zamanda bedeni kuvvetlendirir. Kullanan kişiye mutluluk verir.

Turkuaz Taşı Bakımı ve Temizliği

Turkuaz taşının sertlik derecesi 5-6 arasında değişkenlik gösterir. Orta sertlikte olmasına rağmen bünyesinde su bulunduran taşlardan biri olduğu için aşırı suya, uzun süreli güneş ışığına yada ısıya maruz kaldığında renginde değişmeler, yapısında bozulmalar, matlaşmalar meydana gelecektir. Bu sebeple narin ve dikkatli bakım yapılmalıdır.

firuze-tasiTurkuaz taşının rengi değişir mi?

Turkuaz taşı kullananlar bilirler turkuaz zamanla renk değiştirebiliyor ama neden?

Turkuaz aynı zamanda bünyesinde su bulunduran bir taş olduğu için güneş ışığı yada aşırı sıcaklardan korunmalıdır. Aksi halde taşın yapısında bozulmalar olacaktır. Taşın yapısında bozulma olduğunda rengi değişir ve daha yeşilimsi bir hal alır. Tam tersi durumda Firuze gözenekli bir yapıda olduğu için suyu emme özelliği de vardır. Bu durumdada taşın renginde farklılıklar olacaktır. İşte bu değişim bu sebepledir.

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi eğer taşınız turkuaz değil de boyanmış havlit yada başka bir taş ise ozamanda üzerindeki boyayı atacağından taşınızın renginde farklılıklar olacaktır. Bazen de Turkuaz üzerinde bulunan altınımsı yada beyaz damarlar boya ile yapay olarak yapılabiliyor. Ardından da taşın üzeri mum veya yağla kaplanır. Böyle bir işlemin yapılıp yapılmadığı bıçak yada çakı gibi bir metalin kenarıyla ile hafifçe sürterek anlaşılabilir. Taş yüzeyi yumuşak ve damarlar kolaylıkla kazınabiliyorsa boya ile Turkuaza dönüştürülmüş Havlit yada başka bir taştır.

Turkuaz taşı faydalarından en iyi şekilde faydalanmak için tene değmesi gerekir. Turkuaz Taşı temizliğinde kesinlikle kimyasal madde kullanılmamalıdır.

Turkuaz (Firuze) Taşı Faydaları

  • Kaygıyı teskin eder. Sakinlik verir.
  • Kederli insanların kederlerini gidermede, ya da bir olayın şokunu yaşayan kişileri o halden kurtarmada faydalıdır. Onlara, bu durumdaki kişilerin ihtiyacı olan huzur duygusunu verir.
  • Kendisini taşıyan kişilerin iyileştirici güçlerini artırır ve bilgeliklerini artırmalarına yardımcı olur.
  • Nazara karşı etkilidir.
  • Şans ve Uğur taşı olduğuna inanılır,
  • Başarı getirir,
  • Takı olarak, her gün kullanılabilecek bir taştır. Özellikle gümüş içine gömüldüğünde etkisi artar ve dengeyi sağlar.
  • Sindirim sorunları için; kemer tokası, bileklik ya da yüzük olarak kullanılabilir.
  • Tansiyonu düzenler ve kalp hastalıklarına iyi gelir.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
Etiketler: #DoğalTaşlar